Taknemlighed

Vinter, advent, jul

Glædelig 1. søndag i advent!

I dag træder vi så småt ind i den søde juletid.
For nogle af os er december en magisk måned fyldt med hygge, god mad og sociale begivenheder med børn og andre voksne.
Men for rigtig mange andre, er det en tid fyldt med stress over alt det vi føler vi skal nå. Måske også en tid hvor vi oplever ensomhed og savn?
December rammer potentielt ind i rigtig mange forskellige følelser, minder og forventninger.
Forventninger til en selv, til andre, til hvordan vi synes det burde være vs. hvordan det i virkeligheden ser ud for os lige nu.

Så hvad har dette med taknemlighed at gøre?

Du føler måske, at det er svært at finde noget at være taknemlig for lige nu? Eller at taknemlighed lyder for banalt til at overhovedet kunne gøre en forskel for hvordan du har det lige nu?
Det kan godt hænge sammen med den sociale dannelse vi oplever i vores del af verden.
Vi lever i et resultatorienteret samfund, hvor vi i stor grad måler vores personlige værdi i forhold produktivitet. Samtidig er det mindre fokus på det sanselige, som følelse af glæde og nærvær i det ”nu” vi lever i.

At udøve taknemlighed, er ikke ment som et redskab til at fortrænge de følelser der måtte være svære lige nu. Derimod som en mulighed for at flytte dit fokus til noget positivt, og dermed fylde mere glæde i din tilværelse.
Hvis det er nyt for dig, eller du af en anden årsag synes det er svært at føle taknemlighed over noget lige nu, kan det måske hjælpe at starte med at mærke ind i nogle helt basale ting.
Det kan for eksempel være at du føler taknemlighed over at du har tag over hovedet, varme og mad. Over solen der skinner, vinden der blæser mod din hud, en kop varm kaffe, et smil fra en fremmed.
Når du først begynder at mærke efter og lægge mærke til de små (og store) ting der er at være taknemlig for, bliver det hele tiden lettere at få følelsen til at flyde gennem dig. Det kræver øvelse, og nogen dage er måske sværere end andre, og det er helt okay.
Selv den mindste ting kan være nok til at flytte fokus i dig, og dermed tilføre dig noget godt.

Mærk forskellen

Udover at du med sikkerhed vil FØLE en forandring når du går i gang, er det faktisk også lavet forskning omkring effekten af at fx skrive en taknemlighedsdagbog. Et studie fra USA der undersøgte taknemlighedsdagbogens effekt blandt 293 voksne i psykoterapi, viste at allerede ved den første måling 4 uger efter undersøgelsens start, var det signifikant bedring i deltagernes mentale sundhed, set i forhold til de personer i forsøget der modtog psykoterapi, men ikke skrev taknemlighedsdagbog.
Et andet studie viser tydelig sammenhæng mellem udøvelse af taknemlighed hos patienter med hjerteproblemer, og bedring af deres søvnkvalitet, humør og faktisk også en nedsættelse af inflammation i kroppen (det sidste målt ved hjælp af biomarkører i patienternes blodprøver).
Lyder det spændende?
Så håber jeg du får lyst til at prøve, og se hvilken forskel det kan gøre for dig, at få fokus på de ting du er taknemlig for i dit liv lige nu.

Taknemmelighed

Foreningen Jordforbindelsen

Foreningen Jordforbindelsen har siden etableringen i 2018 tilrettelagt tilbud for voksne i Vendsyssel.
Aktiviteterne fokuserer primært på brugen af natur og dyr til at skabe gode rammer for læring, gode relationer, samt fysisk og mental sundhed.
Foreningens kompetencer benyttes også i målrettede tilbud for børn/unge med særlige behov.
Se i vores kalender hvornår der er nye aktiviteter i Foreningen Jordforbindelsen.
Følg også meget gerne Foreningen Jordforbindelsen på:
Facebook og Instagram.

Du er også meget velkommen til at kontakte foreningen med forslag til nye aktiviteter eller spørgsmål om forening eller aktiviteter.
Skriv gerne en mail på:
kontakt@foreningenjordforbindelsen.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Navigation

Støt os

  • Du kan overføre til foreningens konto i Nordjyske Bank:

  • Registreringsnummer: 7370

  • Kontonummer: 1566173

  • CVR: 39892588

  • MobilePay: 210600


Webbureauet ITTP